In de media

December 2024: Het kinderwoord van het jaar

Het jeugdjournaal heeft voor het eerst een verkiezing gehouden voor het kinderwoord van 2024, en meer dan 22 duizend woorden zijn ingestuurd! De laatste 8 woorden die kans maken op de titel ‘kinderwoord’ worden besproken met taalonderzoeker Kristel Doreleijers.

Hoe komen kinderen aan deze woorden? “Dat pikken ze op bij vriendjes, vriendinnetjes, leeftijdgenoten en social media, waar constant nieuwe woorden bijkomen,” vertelt Doreleijers. Dit zijn de laatste acht kanshebbers en hun betekenis:

  • Bro is een aanspreekwoord voor een vriend, je kan zeggen: “Yo bro”.
  • Sigma is iemand die cool is, stoer, en wordt met name door jongens gebruikt.
  • Slay kan zowel een zelfstandig naamwoord als een werkwoord zijn. Doreleijers: “Je kan zeggen ‘die outfit is echt slay’, maar je kan ook zeggen ‘je slayt die outfit’, dus je kan allerlei dingen met dat woordje doen.”
  • Ohio komt van een meme uit de Amerikaanse staat Ohio, en dat zeggen kinderen nu voor alles wat een beetje raar is.
  • Glamour betekent stijlvol, je ziet het veel op tiktok, bijvoorbeeld meiden met een panterprintje.
  • Bruh zeg je als je iets dom vindt of teleurstellend, je vindt iets negatief of raar.
  • Skibidi wordt gebruikt als jongeren iets willen benadrukken. “Als iets heel vet is, is iets skibidi,” zegt ook Doreleijers.
  • Rizzler komt van rizz, en dat komt van uitstraling, charisma, dus dat is iemand met veel uitstraling of iemand die goed kan flirten, aldus Doreleijers.

Generatiekloof

Deze woorden zijn vooral populair op social media, afkomstig uit het Engels, binnen de internetgeneratie. Veel ouders begrijpen deze woorden helemaal niet, en zo krijgen we een generatiekloof, vertelt Doreleijers bij de Taalstaat. Daar vertelt ze uitgebreid waar deze woorden vandaan komen en legt ze geduldig elke internettrend uit. Maar deze woorden zijn erg trendgevoelig, en zullen weer snel verdwijnen als een nieuwe trend ontstaat. Ze blijven alleen bestaan als ze voldoende gebruikt worden en door verschillende generaties, zoals met ‘slay’ gebeurt.

Binnenkort wordt het kinderwoord gekozen! Kun jij het raden?

Bekijk de aflevering van het Jeugdjournaal (9 december 2024) of luister het fragment van de Taalstaat (14 december 2024).