Publicatiedatum: 29 oktober 2024

7 en 8 november 2024: Food as a Commons

Op 7 en 8 november worden een workshop en een lezing georganiseerd over Voedsel als Gemeenschapsgoed (Food as a Commons). Om de gezondheid van mens en planeet te beschermen en toegang tot gezond voedsel voor iedereen te garanderen, moeten we het wereldwijde voedselsysteem dringend hervormen.

Het afgelopen jaar heeft Rebeca Ibáñez Martín met een groep onderzoekers gewerkt aan het onderwerp Food as Commons, gefinancierd door het themagerichte samenwerkingsprogramma Healthy Futures. Ter afsluiting van een jaar onderzoek is er een workshop en een lezing van Jose Luis Vivero Pol.

Foto van een moestuin

Om de gezondheid van mens en planeet te beschermen en iedereen toegang te geven tot gezond voedsel moeten we dringend het wereldwijde voedselsysteem hervormen. De “voedsel als gemeengoed”-benadering biedt een radicale herziening van het voedselbeleid rond een belangrijke paradigmaverschuiving: van voedsel als handelswaar naar voedsel als gemeengoed, of openbaar goed. In Nederland motiveert het perspectief van voedsel als gemeengoed een mozaïek van uiteenlopende interventies. De gemeengoed-benadering is geïntegreerd in stedelijke strategieën voor het redden en hergebruiken van voedsel en in opkomende alternatieve benaderingen van voedselproductie.

7 november

Lezing Governing Food as as Commons door Jose Luis Vivero Pol in de Dokzaal (UvA).

Wat: Lezing Governing Food as a Commons door Jose Luis Vivero Po
Wanneer: 7 november 2024, 15.00-17.00 uur
Waar: Dokzaal, Plantage Doklaan 8, 1018 CM Amsterdam
Gesproken taal: Engels.
Meer informatie en aanmelden

8 november

Workshop bij het IISG. Deze workshop onderzoekt hoe de ‘food as commons’-benadering wordt opgepakt door diverse actoren en wordt ingezet bij pogingen om landgebruik te transformeren, volksgezondheid te conceptualiseren en rechtvaardige en duurzame transities in het voedselsysteem te bewerkstelligen.

Omdat dit een participatieve workshop is, wordt deelnemers gevraagd alle panels bij te wonen en mee te doen aan de discussies.

Wat: Workshop Food as a Commons
Wanneer: 8 november 2024, 9.00-17.00 uur
Waar: International Instituut voor Sociale Geschiedenis, Max Nettlau Room, Cruquiusweg 31, 1019 AT Amsterdam
Gesproken taal: Engels
Meer informatie en aanmelden