Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Over sprookjes, broodje-aap en andere volksverhalen
Olivier Rieter en Ineke Strouken (red.)
Met bijdragen van Theo Meder & Ton Dekker
ISBN 90-7184-063-8
70 pagina’s
paperback
Nederlands Centrum voor Volkscultuur/Meertens Instituut, 2004
Mensen hebben behoefte aan verhalen om het alledaagse leven mee te kleuren. Deze verhalen van het dagelijks leven worden ook wel volksverhalen genoemd. Volksverhalen in hun originele vorm worden mondeling overgeleverd door vertellers die door wijzigingen in de verhaalstof aan te brengen een eigen dynamiek aan de vertellingen geven. In de huidige tijd zien we volksverhalen of elementen ervan in vele hoedanigheden terug: in reclames, op televisie of op het internet.
Een heel bekend genre binnen de volksverhalen is het sprookje. Sprookjes zijn verhalen die zich afspelen in een fictief, archaïsch verleden, in fictieve, archaïsche landen waarin, na een opeenvolging van wonderlijke situaties, het goede het slechte overwint. De hoofdfiguren in een sprookje zijn, zowel qua psychologie als qua uiterlijk, niet of nauwelijks uitgewerkt, zodat de lezer of toehoorder het vertelde naar believen met de eigen fantasie kan invullen.
Een moderne variant van het volksverhaal is de urban legend, in het Nederlands wel bekend als ‘broodje aap’-verhaal; gruwelijk of wonderbaarlijke gebeurtenissen die ‘een vriend van een vriend’ zijn overkomen. In deze hedendaagse sagen wordt voortgebouwd op de thematieken van sagen en sprookjes uit het verleden. Volksverhalen zitten namelijk vol verwijzingen naar de wezenlijke verlangens en angsten die de levens van mensen van oudsher domineren.
Het onderzoek naar volksverhalen is zeer breed. In deze bundel staat een aantal toegankelijke artikelen dat geschreven is vanuit verschillende invalshoeken: van volkskunde tot cultuurgeschiedschrijving en van antropologie tot psychologie.
Deze bundel is uitgegeven ter gelegenheid van de eerste Nationale Verteldag, die op zondag 6 juni 2004 door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en de Stichting Vertellen, met medewerking van het Meertens Instituut en Archeon, is georganiseerd. |