skip to main content

De canon met de kleine c

ImageAls aanvulling op de officiële Canon van Nederland, die bestaat uit vijftig vensters op de vaderlandse geschiedenis, wordt 16 mei 2008 de website www.canonmetdekleinec.nl gepresenteerd. De nieuwe canon, die een breed publiek wil bereiken, biedt vijftig illustratieve verhalen, getuigenissen en liederen, die als ankerpunten kunnen fungeren bij de vensters.

De gekozen verhalen hebben vaak als volksverhaal hun houdbaarheid al bewezen. Tevens kennen de verhalen een ruime spreiding over de verschillende provincies en ontbreken ook vertellingen uit de Nederlandse Antillen, Indonesië en Suriname niet. De initiatiefnemers willen de ‘canon met een kleine c’ duidelijk laten aansluiten op de ‘grote Canon ’ en hiermee tevens het ‘verhaal’ meer aandacht geven in de samenleving en in het onderwijs. De ‘grote Canon’ wordt in 2009 in het onderwijs ingevoerd.

De kleine canon is gemaakt door een werkgroep, bestaande uit Theo Meder en Ruben Koman van het DOC Volksverhaal van het Meertens Instituut, hoogleraar Gerard Rooijakkers van de Universiteit van Amsterdam en een viertal studenten van de leerstoelgroep Nederlandse Etnologie. De uitvoering geschiedt in samenwerking met uitgeverij Profiel te Bedum.

   
De werkgroep heeft voor alle vensters kunnen putten uit de rijke collecties van het DOC Volksverhaal, maar ook daarbuiten zijn verhalen gevonden. Sommige van de  vertellingen liggen voor de hand. Zo hoort bij de Hanze uiteraard het verhaal van het Vrouwtje van Stavoren, en bij Hugo de Groot komt men onvermijdelijk uit op het lied dat zijn ontsnapping in de boekenkist uit slot Loevestein beschrijft. De verhalen zijn er in allerlei soorten en maten: ook de preek, de spotprent en de politieke rede worden niet overgeslagen. Daarnaast is er aandacht voor de sketch  "Wo ist der Bahnhof?" van Kees van Kooten en Wim de Bie, om de verhouding tussen Nederlanders en Duitsers te illustreren sinds de Tweede Wereldoorlog en illustreert het verhaal rond de carnavalshit Kiele Kiele Koeweit van Farce Majeure de oliecrisis. Elk gekozen verhaal bevat een korte intro, een toelichting waarbij ook de link met de officiële Canon gelegd wordt en een lijst met verwijzingen.
De ‘canon met de kleine c’ gaat officieel van start met de presentatie van een speciale website. Via www.canonmetdekleinec.nl geven de samenstellers iedereen de kans op de gekozen verhalen te reageren. Het is de bedoeling dat de navolgende discussie leidt tot verbeteringen en aanvullingen.
De presentatie vindt op vrijdag 16 mei plaats, wanneer de officiële canonkaravaan kasteel Hoensbroek in Heerlen aandoet. Hierbij zullen ook Limburgse sagen en liederen aan bod komen. De canonkaravaan trekt langs alle provincies en de vier grote steden om de Canon van Nederland onder de aandacht te brengen. Tijdens de presentatie zal de werkgroep een korte toelichting op het project geven. In het najaar vervolgens zullen professionele vertellers door het land gaan touren met een speciaal verhalenprogramma gebaseerd op de ‘canon met de kleine c’.