skip to main content

Interactief verhalenplatform

Op donderdag 13 januari is de website www.oneindignoordholland.nl gelanceerd door de Provincie Noord-Holland. Behalve een verhalenplatform biedt de website ook informatie over een vijftal Noord-Hollandse dialecten. De audiofragmenten en bijbehorende teksten zijn afkomstig van het Meertens Instituut. Het platform maakt cultureel erfgoed voor een breed publiek toegankelijk. Dit moet leiden tot meer cultuurtoerisme en moet daarmee de Noord-Hollandse economie stimuleren.

Rijk verleden

Noord-Holland heeft een rijk verleden: enorme collecties van musea, erfgoedverenigingen en archieven, talrijke monumenten en cultuurlandschappen en vele archeologische vondsten. Dit rijke verleden is nu ook digitaal te bezoeken via www.oneindignoordholland.nl. Op de site zijn verhalen gekoppeld aan digitale collecties van musea en archieven. Zo kunnen bijvoorbeeld via Oneindig Noord-Holland stukken van het Amsterdams Historisch Museum gekoppeld worden aan archiefbeelden van het Regionaal Archief Alkmaar. De site bevat ook niet eerder vertoonde beelden en audio-visuele fragmenten. Noord-Holland werkt samen met veel belangrijke culturele instellingen, zoals het Amsterdams Historisch Museum, het Zuiderzeemuseum en het Instituut voor Beeld en Geluid. Ook gemeenten en VVV’s zijn betrokken. Sascha Baggerman, gedeputeerde cultuur: “Ik vind het echt fantastisch dat steeds meer instanties aanhaken, met nieuwe collecties en nieuwe informatie. Zo kunnen we een steeds completer beeld geven van het rijke Noord-Hollandse verleden.”

Interactief verhalen platform

De site is een “interactief verhalen platform”. De provincie vindt dat erfgoed in verhalen pas écht tot leven komt. Over het verleden zijn ontelbare verhalen te vertellen, door culturele instellingen en door mensen zelf. De meeste verhalen die nu op de site staan, zijn gemaakt onder redactie van Piet de Rooij, emeritus hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan Universiteit van Amsterdam. Naast culturele instellingen werken ook studenten ‘Publieksgeschiedenis’ van de UvA mee aan de verhalen. Noord-Holland roept ook andere bewoners van binnen en buiten de provincie op om hun persoonlijke verhalen over het Noord-Hollands erfgoed via de site te delen met anderen. “Een groot deel van onze geschiedenis is nu nog verborgen in de mensen van nu. Die verborgen verhalen willen we met Oneindig Noord-Holland zichtbaar maken”, aldus Baggerman. Via Oneindig Noord-Holland kunnen verhalen van dorpsbewoners in Bergen gekoppeld worden aan polygoon journaalbeelden.

Meer dan een website

Oneindig Noord-Holland is ook bereikbaar via de mobiele telefoon. Langs interessante routes zijn QR-codes aangebracht, die – gescand met een smartphone – direct informatie bieden. Via Layar-technieken kun je op een smartphone zien waar in de directe omgeving interessant erfgoed te vinden is. Ook op TV is Oneindig Noord-Holland te vinden: vanaf maandag 17 januari zendt RTV Noord-Holland een serie uit over cultureel erfgoed die vanaf 2 februari ook op AT5 te zien is.

Noord-Hollandse dialecten

Vooralsnog zijn er vijf geluidsfragmenten van Noord-Hollandse dialecten te beluisteren en kan de bezoeker iets lezen over de geschiedenis van deze dialecten. Mogelijk wordt dit aantal in de toekomst uitgebreid. De bezoeker kan aan elk van de fragmenten zijn eigen verhaal toevoegen.