skip to main content

Nieuw in de collectie: Sinterklaastips uit verzameling feestartikelenwinkel

“Hoe maken wij de St. Nicolaas-, Kerstmis en Oudejaarsavond gezellig?” Een jaarlijks terugkerende kwestie in menig huishouden – maar Harry Botschuijver was voor geen gat te vangen. De humorist en cabaretier Botschuijver was de schrijver van een groot aantal voordrachten, komische revue-schetsen en rijmpjes. Als er iemand in de eerste helft van de twintigste eeuw op zoek was naar een geestige en beschaafde conferencier voor een partij-, nuts- of feestavond, dan kon hij contact opnemen met Botschuijver aan de Mesdagstraat in Amsterdam.

Vouwblad

Velerlei drukwerk van zijn hand was te koop in kantoorboekhandels en feestwinkels in het hele land. En voor slechts vijftig cent was er een vouwblad te koop met gezelligheidstips voor de feestdagen. Voor de Sinterklaasavond werd bijvoorbeeld het idee geopperd om een cadeau meerdere malen in te pakken met steeds een andere naam op de volgende wikkel. “Dus dit wordt een vermakelijk over en weer geven van pakken, net zo lang tot U bij de laatste komt,” beloofde de schrijver.

Het vouwblad, dat zo groot is als een ouderwetse krantenpagina, is ongedateerd maar naar schatting afkomstig uit de jaren 1950. Het bevatte “tevens een keur van moderne rijmpjes welke U uit kunt knippen en opplakken op de meest voor de hand liggende cadeaux”. Gaf de Sint bijvoorbeeld een fluitketel, dan kon de gever het volgende kant-en-klare rijmpje op het pakje plakken:

Ik kan wat een kanarie kan
Al is ‘t niet zo bekoorlijk
Doch voor het werk wat ik moet doen
Is het nog wel behoorlijk.

Sint Nicolaas kon kiezen uit meer dan honderd uitknipgedichtjes die van toepassing waren op artikelen als een ballpoint, een bontjasje, een mondorgel, eau de cologne of een stuk spek. Bij het geschenk ‘Fles wijn, likeur of jenever’ hoorde het volgende gedichtje:

Gebruikt ge mij… dan met verstand
Teveel van mij toch schaadt de band
De band der rede en der huis’lijkheid
Deez’ waarschuwing geldt ten allen tijd.

Dit vouwblad is in het bezit van het Meertens Instituut gekomen via de voormalige feestartikelenwinkel Van der Meij uit Deventer. De collectie bevat voornamelijk voordrachten en liedbladen door Botschuijver en anderen. Een deel hiervan heeft enkele jaren op de plank gestaan en wordt op dit moment geïnventariseerd. De beschrijvingen zullen worden opgenomen in de databank ‘Archieven en Collecties’.

_____________________________________

Geschreven door Diedrik van der Wal.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (december 2012) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.