Uitgelicht
Publicatiedatum: 3 december 2013

NL

Ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk trekt de tentoonstelling NL de komende tijd door Nederland. NL laat Nederland zien in fotoverhalen. In deze reizende expositie brengt fotograaf Bert Verhoeff feesten, vergaderingen en uiteenlopende rituelen in beeld, maar ook huizen, tuinen en sloten. Naast de tentoonstellling verschijnt een vuistdik boek. Het project kwam tot stand in samenwerking met het Meertens Instituut.


In het boek en op de tentoonstelling komt een scala aan Nederlandse onderwerpen aan bod. Van Hollandse feesten, de Zuidas, rituelen, de overlegcultuur en de fiets tot open gordijnen, de heggen in Het Gooi en het verenigingsleven. Beelden in een stijl die typerend is voor Bert Verhoeff, met een feilloos gevoel voor het juiste moment, vaak anekdotisch en met veel gevoel voor humor.
In het boek NL zijn naast de foto's tekstbijdragen opgenomen van publicisten die vanuit hun vak iets toevoegen aan de beelden. Zo schreef Leendert Brouwer (beheerder van de Nederlandse FamilienamenBank) een essay over Jan de Jong, de meest voorkomende naam in Nederland. De bijdrage van de aan het Meertens Instituut verbonden etnoloog Irene Stengs gaat over 'de dwingende maar wat doodse esthetiek' van de symmetrische inrichting van vele Nederlandse vensterbanken. Welke relatie onderhouden Nederlanders met hun ramen?
De tentoonstelling NL is te bezichtigen in het Stadhuis van Den Haag tot 15 januari 2014. Daarna reist de tentoonstelling door naar Delfzijl, Maastricht, Zwolle, Assen en Amsterdam.

____________________________________________________________

Foto: Bert Verhoeff.

Dit artikel is verschenen in de nieuwsbrief (december 2013) van het Meertens Instituut. Ook interesse in de nieuwsbrief? Klik hier voor meer informatie.