22 januari 2015

Braziliaanse Koorts in première

Braziliaanse Koorts gaat zaterdag 31 januari in première bij ‘Film by the Sea door het jaar’ te CineCity Vlissingen. Deze, door Arjan van Westen en Monique Schoutsen gemaakte documentaire, gaat over de fascinerende geschiedenis van ruim 700 straatarme Zeeuwen die tussen 1858-1862 naar Brazilië emigreerden. Nazaten van deze onfortuinlijke landverhuizers leven in de binnenlanden van Espirito Santo. Een hele kleine groep spreekt ruim 160 jaar na het vertrek van hun voorouders nog Zeeuws. Zij doen in deze documentaire hun bijzondere verhaal. Taalkundige Gertjan Postma van het Meertens Instituut was betrokken bij het project. Hij heeft in het verleden veldwerk verricht in Brazilië onder nazaten van deze emigranten. Verder hebben de documentairemakers gebruik gemaakt van audio-opnames uit de collecties van het Meertens Instituut.

Bikkelhard bestaan

In Brazilië wachtten de Zeeuwse migranten een bikkelhard bestaan. De in Zeeland door ronselaars beloofde comfortabele woning bleek in ‘de Groene Hel’ een paar boomstammen met een dak van palmbladeren. De Zeeuwen kregen in Brazilië te maken met uitbuiting en discriminatie. Door het thuisfront werden ze volledig vergeten. Totdat in de jaren zeventig van de twintigste eeuw een Nederlands zendingsechtpaar de ‘Ollanders’ van Espirito Santo herontdekte. Broeder Dieleman maakte de titelsong voor Braziliaanse Koorts.

Data voorstellingen

Première: zaterdag 31 januari 14.00 uur CineCity Vlissingen

Voorstellingen:
– zondag 1 februari 11.00 uur CineCity Vlissingen
– zondag 1 februari 16.15 uur CineCity Terneuzen

Na afloop van beide voorstellingen interviewt Helge Prinsen beide makers.

De film kwam allereerst door crowdfunding tot stand. Aanvullende financiering kwam van het Meertens Instituut Amsterdam, Matchingsfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed DutchCulture en OOS International. Braziliaanse Koorts is in september ook te zien op de 2015 editie van Film by the Sea in Vlissingen. In april gaan de makers met de Braziliaanse versie van de documentaire naar Brazilië.

Foto in kader: In Garrafão is sinds enkele jaren een Hollandse dansgroep. De ‘Zeeuwse Brazilianen’ zijn trots op hun afkomst.

Foto in tekst: Oude familiefoto van Zeeuwse familie in Brazilië. Geld voor schoenen van de kinderen was er niet.