12 maart 2015

Lancering Nederlab

Op 13 maart 2015 wordt de eerste versie van Nederlab gelanceerd, het laboratorium voor onderzoek naar de veranderingspatronen in de Nederlandse taal en cultuurVia Nederlab kunnen onderzoekers en studenten alle gedigitaliseerde Nederlandstalige teksten van ca. 800 tot heden gezamenlijk doorzoeken en analyseren met binnen Nederlab ontwikkelde, gebruiksvriendelijke tekstanalysesoftware. 

Nederlab wordt gelanceerd door Antal van den Bosch, leider van de toolstrack van Nederlab en hoogleraar Example-based language modelling. De lancering vindt plaats tijdens de kick-off van CLARIAH die op die dag plaatsvindt bij Beeld en Geluid in Hilversum. Nederlab was een van de zaaigeldprojecten van CLARIAH. Nederlab is vanaf 13 maart toegankelijk op: https://www.nederlab.nl/onderzoeksportaal.

Partners

Het Meertens Instituut is aanvrager en penvoerder van dit programma, dat verder gedragen wordt door het Huygens ING, het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren / Koninklijke Bibliotheek. Daarnaast zijn vrijwel alle Nederlandse universiteiten partner in deze onderneming, die voor een bedrag van 4 m€ gefinancierd wordt door NWO (NWO-groot), KNAW, de infrastructuurprojecten CLARIN en CLARIAH en de betrokken deelnemers.