skip to main content

Nieuwsbrief januari 2017

In de nieuwsbrief van januari kunt u meer lezen over het nieuwjaarsboekje Van wie is het Wilhelmus? Daarin laten Mike Kestemont, Els Stronks, Martine de Bruin en Tim de Winkel zien dat moderne computeranalyses ons een heel nieuwe richting opsturen in het onderzoek naar de herkomst van het huidige Nederlandse volkslied.

In de rubriek Vraag van de Maand beantwoordt Martine de Bruin de vraag waarom het Wilhelmus nog steeds ons volkslied is, terwijl de tekst eigenlijk niet meer van deze tijd is.

Verder in de nieuwsbrief aandacht voor de benoeming van Hans Bennis tot Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie, de lancering van het Elektronisch Woordenboek van de Limburgse Dialecten en de Transcriptor, een online tool die Russische namen uit het cyrillisch omzet naar het Nederlands.

Foto: oudste publicatie van het Wilhelmus uit de jaren 1570 (Wikimedia Commons via CC0)