In de media

Januari 2018: Twee dagen vrij tijdens carnaval

Wat begon als een reclamestunt nam al snel serieuze proporties aan: de landelijke petitie 'Wil jij ook tijdens #carnavalvrij?' Krijgt heel Nederland straks twee dagen vrij tijdens carnaval? Leonie Cornips, onderzoeker aan het Meertens Instituut voor taal en cultuur in Amsterdam, begrijpt de emoties wel. 'Mensen ontlenen hun lokale identiteit aan carnaval. Net als skûtsjesilen voor de Friezen en Ajax voor de Amsterdammers. Eens per jaar krijgen mensen in de regio de nationale aandacht die normaal naar de Randstad gaat.'

Of het de ondertekenaars echt gaat om vrije dagen, betwijfelt Cornips. 'Ik denk dat veel mensen het belangrijk vinden dat carnaval nationaal erkend wordt.' En ze wijst op de commerciële inslag. 'Ik denk dat mensen niet echt beseffen dat ze een bierbrouwerij aan het helpen zijn.' Lees verder in Trouw.