skip to main content

April 2018: De geschiedenis van het Wilhelmus

Afgelopen week vierde Nederland Koningsdag én het vijfjarig jubileum van onze koning. Ter gelegenheid hiervan dook het Reformatorisch Dagblad in de geschiedenis van het Wilhelmus.

Het Wilhelmus wordt wel het oudste volkslied ter wereld genoemd. Het lied ontstond in de jaren 1570-1572. Eerst werd het via losse blaadjes verspreid, later werd het opgenomen in het ”Geuzenliedboek”. En de mogelijke auteur van het Wilhelmus? Vaak werd er gedacht dat Marnix van Sint Aldegonde de auteur van het lied is. De laatste onderzoeken van het Meertens Instituut in 2016 wijzen echter naar Petrus Datheen. Taalkundig onderzoek heeft aangetoond dat de schrijfstijl van het Wilhelmus overeenkomsten vertoont met andere werken van hem.
Lees verder in het Reformatorisch Dagblad.

Foto: Koningsdag in Leiden. Simone Wolff