In de media

Oktober 2018: Wat is religie eigenlijk?

Hoe religieus is Nederland? En: wat is religie eigenlijk? Deze vragen zoemen rond sinds het CBS deze maand meldde dat er voor het eerst minder religieuzen dan niet-religieuzen in Nederland zijn: 49,3 versus 50,7 procent. Er kwam kritiek, omdat het CBS religiositeit en kerkelijkheid aan elkaar verbindt. Zijn we niet toe aan een nieuwe definitie van religie?

 
Trouw vroeg het aan vijf experts, waaronder religiewetenschapper Ernst van den Hemel van het Meertens Instituut: ‘Religie is wat mensen zelf religie noemen. Dat krijg je niet meer voldoende in beeld door mensen te vragen bij welke kerk ze zijn aangesloten. Wij religiewetenschappers moeten daarom antropologisch veldwerk doen: hoe geven mensen vorm aan religiositeit? Welke woorden gebruiken ze, welke rituelen, welke voorwerpen?’
Lees verder in Trouw.

Foto: Simone Wolff