skip to main content

Nieuwsbrief juni 2019

In de nieuwsbrief van juni besteden we uitgebreid aandacht aan het Wilhelmus. Onderzoekers van het Meertens Instituut werkten mee aan de website How to Wilhelmus, waarop sinds vorige week een documentaire en lesmateriaal te vinden zijn over ons volkslied. Ook vindt er deze maand tijdens de Digital Humanities Conferentie in Utrecht een Wilhelmus Challenge plaats, mede georganiseerd door het Meertens Instituut. Deelnemers kunnen aan de hand van een grote dataset met zestiende-eeuwse liedschrijvers onderzoeken wie de mogelijke auteur was van het Wilhelmus.De uitdaging is om een betere kandidaat te vinden dan Petrus Datheen, die in 2017 naar boven kwam drijven met vernieuwde auteursherkenningssoftware. De Vraag van de Maand gaat dit keer over het Yankee Dutch, de mengelmoes van Nederlands en Engels die Nederlandse immigranten in Amerika spraken. Jan Peter Verhave gaf er onlangs een lezing over op het Meertens Instituut.