skip to main content

Februari 2020: Deutschland liebt Frau Antje

Duitsland houdt van Frau Antje. Al zestig jaar is ze het blanke, blonde en blozende uithangbord van de Nederlandse kaasexport. Ze is er bekender dan de koning, iedereen zingt haar slogan "Frau Antje bringt Käse aus Holland" mee en haar naamsbekendheid is er even groot als die van Mercedes.

Van een kaasmeisje dat de Duitsers na de oorlog aan de zuivel moet krijgen, groeit ze uit tot een megaster die symbool staat voor heel Nederland. De Duitser weet: zie je Frau Antje, dan gaat het over Nederland. Wordt Frau Antje geportretteerd met een joint en een blik bier, dan weet de Duitser: Nederland is in verloedering. Maar anders dan de traditionele beeldkenmerken als tulpen, klompen en molens is Frau Antje een levend persoon, die groter wordt dan eigen promotie.
 
Andere Tijden blikt met drie Frau Antjes terug op hun wonderlijke carrières. Sophie Elpers, etnoloog aan het Meertens Instituut, vertelt meer over het fenomeen Frau Antje. 
Andere Tijden terugkijken