In de media

November 2020: Klankkast met dialecten reist langs Brabantse zorgcentra en vrolijkt ouderen op

Een klankkast met dialecten reist langs Brabantse zorgcentra. In Eindhoven wordt het doel van de kast bereikt: het opvrolijken van ouderen. Achter de kast – die Miet is gedoopt – gaat een interessant onderzoek schuil van het Meertens Instituut.

Ouderen, zo blijkt uit onderzoek van hoogleraar taalcultuur Leonie Cornips en antropoloog Jolien Makkinga, vallen in hun laatste fase vaker terug op hun ‘thuistaal’: wat in de wieg tegen hen is gesproken of waar emoties huizen. ‘Mensen worden ingekapseld in de verzorgingsfunctie van een geriatrische instelling. Als iemands wereld krimpt, krimpt de taligheid vaak mee’, legt Cornips uit. ‘De thuistaal wordt dan een anker.’
Lees verder in de Volkskrant.

> De verslaggeefster van de Volkskrant raakte erg ontroerd door de klankkast en vertelde hierover bij NPO Radio1.
> Ook het Eindhovends Dagblad deed verslag van klankkast Miet met een uitvoerige reportage, en ook Spijkers met Koppen (uitzending 28 november, bij ca. 1 uur 28).

Beeld: Stichting Laudio