In de media

Januari 2021: ‘Een dier is ook een individu’

Een dier is vaak nog een ding, ook in de wetenschap. Om daar verandering in te brengen, namen twee Amsterdamse studenten, Caatje Kluskens en Fien Lindelauff, het initiatief voor een kennisplatform over de relatie tussen mens en dier. "Er zijn vakgroepen die veel aandacht aan het dier besteden, zoals biologie en ecologie, en er zijn veel vakken waarin de mens centraal staat,” vertelt Lindelauff, “maar mens en dier samen, dat is in Nederland nog zeldzaam."

Diverse wetenschappers zijn betrokken bij het kennisplatform. Hoogleraar Maarten Reesink van de UvA, die van de Mens-Dier-Studies, is medeoprichter en heeft de rol van voorzitter op zich genomen. Hij keek eerder naar de grote ­invloed van de tekenfilms van Disney op het denken van de mens over het dier. Uit Maastricht en Amsterdam komt de expertise van taalwetenschapper Leonie Cornips, die bij NL-Lab (KNAW Humanities Cluster) onder meer onderzoek deed naar de taal van de koeien. Lindelauff: "Ook ­dieren hebben een taal. Koeien blijken bijvoorbeeld een vaste groet te hebben voor de boer."

Lees verder in Het Parool.

Zie ook:

Beeld: Simone Wolff