skip to main content

Februari 2022: Hoeveel ridderverhalen zijn spoorloos verdwenen? Dat is nu geteld

Met een methode uit de biologie is onderzocht hoeveel middeleeuwse ridderromans totaal verdwenen zijn. Dat verschilt per taal, ontdekten onderzoekers van het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen. Met hun publicatie haalden zij het gerenommeerde wetenschappelijke blad Science. Voor de lezers van Nederlandse dagbladen doen NRC en Volkskrant verslag van het onderzoek.

De helft van alle middeleeuwse ridderromans die ooit in het Nederlands, Frans en Engels zijn geschreven, is volledig verloren gegaan. Van die teksten hebben we niets meer. Geen pagina, geen snipper. We weten vaak niet eens dat ze bestaan hebben. Voor het Duits, Iers en IJslands is de situatie gunstiger. Daar is maar 20 procent van alle ridderromans en daaraan verwante heroïsch-epische teksten spoorloos verdwenen.
Lees verder in NRC.

Van werken die wel overgebleven zijn, is soms slechts een fragment bekend. Een enkele keer wordt dat per toeval teruggevonden in historische voorwerpen. Zo bleek een stuk tekst van de Strengleikar, een reeks Oudnoorse ridderlijke sagen, gebruikt te zijn om de mijter van een bisschop te verstevigen. Lees verder in de Volkskrant.

Lees meer:
Lees hier meer over het onderzoek Forgotten Books.

Beeld: Rijkgeïllustreerd Duits manuscript van Wigalois, een Arturroman. Universiteitsbibliotheek Universiteit Leiden.