skip to main content

Maart 2022: Meer kinderliederen tijdens coronacrisis

Tijdens de coronacrisis klonken meer kinderliedjes dan voorheen, blijkt uit de luistercijfers van Spotify. Ze kalmeren, vrolijken op en bevorderen taalontwikkeling. Sommige liedjes zingen we al eeuwenlang, zoals ‘Daar was laatst een meisje loos’. Martine de Bruin, die verantwoordelijk is voor de Liederenbank van het Meertens Instituut, nuanceert de opvatting dat veel van onze liedjes eeuwenoud zijn: ‘Er zitten grote verschillen tussen de generaties: er gaat veel verloren en er komt veel bij. Het zingen van kinderliedjes is een levende traditie, waarin van alles gebeurt.’

Wat is het geheim van een kinderliedje dat al generaties meegaat? Wat is het oudste lied en waarom zijn sommige liedjes dubieus te noemen? En waarom worden kinderen zo blij van kinderliedjes? Lees verder in het Nederlands Dagblad. (Eenmalige registratie voor het lezen van dit artikel vereist.)

Beeld: Bladzijde uit het boek Songbook van Ruud de Wild.