skip to main content

Antal van den Bosch vertrekt als directeur Meertens Instituut

Prof.dr. Antal van den Bosch legt zijn functie als directeur van het Meertens Instituut per 1 september 2022 neer. Hij is benoemd tot Faculteitshoogleraar aan de faculteit Geesteswetenschappen van Universiteit Utrecht (UU) en zal daar de leerstoel Language, Communication and Computation bekleden.

Antal van den Bosch is directeur van het Meertens Instituut sinds januari 2017. Ook is hij tot 1 september als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Van den Bosch geldt als een pionier op het gebied van taaltechnologie en kunstmatige intelligentie. Hij werkt aan toepassingen in de taal- en communicatiewetenschappen en bouwt met teams van onderzoekers en programmeurs software die praktisch breed toepasbaar is.

Over de overstap zegt Van den Bosch: “Ik zie binnen de UU vele mogelijkheden voor het bouwen van interdisciplinaire bruggen. Zowel via de theoretische weg, omdat computationele modellen van taal steeds beter aansluiten bij fundamenteel onderzoek. Maar ook via de praktische invalshoek zie ik veel kansen: er is een groeiende maatschappelijke behoefte aan goede ondersteuning bij taken als schrijven, spreken en lezen door taal- en spraaktechnologische hulpmiddelen.”

Hij vervolgt: “Ik kijk ernaar uit om met Utrechtse studenten te werken in dit sterk groeiende vakgebied, maar ik verlaat het Meertens Instituut niet zonder knoop in mijn buik. Het is een absolute eer en een enorm plezier geweest om directeur te mogen zijn van dit instituut.”

Lees ook het persbericht van de Universiteit Utrecht.