In de media

September 2022: De ontmoeting met de koe

Taalonderzoeker Leonie Cornips, bekend van haar studies naar het Limburgs dialect, doet sinds enkele jaren onderzoek naar de taal van dieren en naar de communicatie tussen dieren en mensen.

Petra Quaedvlieg, columnist van De Limburger, woonde een college van Cornips over de koeiengroet bij en laat haar lezers daarvan meegenieten:

“Het was een lokaal voor misschien twintig mensen, maar onze groep groeide maar aan, ik denk tot wel vijftig. […] Aan de hand van korte filmpjes liet Cornips ons zien hoe koeien elkaar begroeten, of juist niet, de ene nieuwsgierig, de andere nukkig, want het zijn eigenzinnige dieren met karakter. […] We barstten met z’n allen in lachen uit, een geweldig, bevrijdend lachen. We lachten, maar eigenlijk waren we er kapot van. Ik vermoed, maar ik weet het niet zeker, dat we daarom met zovelen kwamen luisteren naar het verhaal over de koe: om ons iets te laten vertellen dat we, diep in onszelf, al wisten, maar dat we nu zeker weten. In de woorden van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke: Du musst dein Leben ändern.

Lees hier de hele column.

Beeld: Simone Wolff