In de media

September 2022: Dialect overdrijven goed of slecht voor het behoud?

Brabantse jongeren zijn trots op hun dialect, alleen weten ze niet meer precies hoe ze het moeten spreken. Om hun dialect extra Brabants te laten klinken, overdrijven ze dialectkenmerken en maken ze grammaticale fouten, maar ze creëren ook nieuwe vormen. Zijn deze fouten slecht voor het behoud van het dialect? Of duiden ze juist op een opleving van het dialect?

Kristel Doreleijers, zelf ook Brabantse, is taalwetenschapper bij Tilburg University en het Meertens Instituut en onderzoekt dit zogenoemde ‘hyperdialectisme’. “Het is niet volgens de traditionele regels, maar jongeren omarmen het dialect als stijlmarkeerder om hun taal typisch Brabants te laten klinken. Het dialect krijgt dus een sociale betekenis.”

Een voorbeeld: de jongere generatie Brabanders gebruikt de mannelijke lidwoorden ‘d’n’ (’den’), ‘unne’ en ‘unnen’ niet zo subtiel zoals het volgens de regels zou moeten. Lees verder in het artikel van RTL Nieuws.

Meer weten? Kristel Doreleijers verscheen met haar onderzoeksresultaten in meerdere media:

NRC: Jongeren creëren een nieuwe vorm van Brabants – of doen ze maar wat met hun dialect?
– Villa VdB op NPO Radio 1 (met gesproken voorbeelden): Brabants dialect, hoe verandert het door de tijd heen?