In de media

September 2022: Eerstejaarsstudenten van heinde en verre

Aan het begin van deze maand verlieten eerstejaarsstudenten uit alle hoeken van Nederland de plek waar ze opgroeiden voor een studie in de grote stad. En waarschijnlijk hebben duizenden nieuwe studenten deze vraag inmiddels wel tientallen keren gehoord: waar kom je vandaan?

Misschien zijn ze erg trots op de plek waar ze zijn opgegroeid. Maar ook schaamte kan de kop op steken. Want vooroordelen over plattelandsbewoners en provincialen bestaan nog steeds. Waar komt die beladenheid over afkomst binnen Nederland vandaan? Het besef van lokale eigenheid krijgt door de tijd heen steeds weer andere vormen, zegt Irene Stengs, hoogleraar aan de Vrije Universiteit en onderzoeker bij het Meertens Instituut.

Lees verder in Trouw.

Beeld: Simone Wolff