skip to main content

September 2022: Hoe veranderen we onze taal?

Taal verandert en taal verandert altijd, maar hoe weten we welke veranderingen een taal gaat doormaken? En kunnen we zelf sturen hoe genderneutraal taalgebruik eruit gaat zien?

Marc van Oostendorp is hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie bij de Radboud Universiteit en het Meertens Instituut. Hij bespreekt bij De Taalstaat hoe het is om taal te veranderen naar aanleiding van een serie adviezen van de Taalunie over genderneutrale taal.

Van Oonstendorp stelt dat taal kan veranderen als de taal er klaar voor is, maar nog belangrijker: als de mentaliteit van de mensen klaar is voor verandering. ‘Dan pas zal taal veranderen, maar dit is niet te sturen en niet te voorspellen. Taal moet groeien en dat kan wel honderd jaar duren.’

Luister het volledige fragment terug op NPO Radio 1.

De Taalstaat