In de media

December 2022: herkomst van de kerststal

Elk jaar met kerst zijn er opeens overal kerststallen te vinden. In Utrecht ligt kindje Jezus onder de Dom, en komt het kerstverhaal het leven van gewone mensen binnen. Waar komt deze traditie eigenlijk vandaan?

Peter Jan Margry is historicus en expert in cultuurverhalen. De opkomst van de kerststal komt waarschijnlijk voort uit de sterke beeldcultuur die heerstte in de middeleeuwen. De meeste mensen konden toen niet lezen en een vertoning van het kerstverhaal leerde de mensen over de geboorte van Jezus. De eerste kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die het kerstverhaal aan mensen wilde tonen zoals het zich eeuwen geleden echt had afgespeeld.

In Nederland komen kerststallen op in de tweede helft van de negentiende eeuw. Pas later, net als met de intrede van de kerstboom, wordt de kerststal populair onder katholieken, en vanaf halverwege de twintigste eeuw volgen ook protestanten deze traditie. ‘Het is een ideaal middel om het kerstverhaal voor kinderen te visualiseren’, zegt Margry, al horen er ook bepaalde tradities bij de kerststal waar niet iedereen zich aan houdt of weet van heeft.

Lees verder over deze tradities via het Nederlands Dagblad.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)