In de media

Januari 2023: Veranderende nieuwjaarstradities

Een vuurwerkverbod, geen drie zoenen meer, tradities veranderen maar dat stuit op veel weerstand. Peter Jan Margry vertelt dat een traditie dwangmatig veranderen vanuit de overheid vaak zorgt voor botsing. Tradities hebben volgens Margry een functie van saamhorigheid en bescherming, als die functie niet meer wordt gedragen door een groep of gemeenschap, zal die verdwijnen.

“De betekenis van de vuurwerktraditie is dat je het vuurwerk zelf afschiet. Dat je zelf met een paar pijlen het oudjaar uitknalt met familie of vrienden”, vertelt etnoloog Peter Jan Margry. “Dat de overheid georganiseerde vuurwerkshows bedacht als alternatief, stuit dus op weerstand van een grote groep, want het neemt de ervaring van het zelf doen weg. Het is daarom geen functionele vervanger.”

Daarnaast geeft 67% aan niet meer drie zoenen te geven bij het nieuwjaar-wensen, zij geven liever een knuffel. Oud en nieuw is een moment waarop veel mensen elkaar het beste wensen. “Het markeert een overgang en die wordt vergezeld door gelukwensen voor de nieuwe periode,” zegt Margry. Alleen kan de vorm van die gelukswensen veranderen.

Lees verder over tradities en specifiek nieuwjaarsgroeten op RTL.

Beeld: Flickr.com (CC BY-ND 2.0)