In de media

Maart 2023: Hoe zijn sprookjes ontstaan?

Waar komen sprookjes vandaan? Hoe onstaan broodjeaap verhalen? Waarom is kennis van volksverhalen handig als je zelf een verhaal wilt schrijven? Volksverhalenonderzoeker Theo Meder bespreekt het in de Schrijfvis-podcast.

De documentatie van volksverhalen wordt gedaan door het Meertens Instituut om onderzoek te bevorderen, maar het is ook onderdeel van ons cultureel erfgoed. Sprookjes worden doorverteld door ouders aan hun kinderen, maar dit zijn vaak hele bekende sprookjes. Echte Nederlandse volksverhalen worden niet meer voor het slapen gaan verteld. Toch zijn elementen uit deze verhalen te vinden in moderne (fantasy) verhalen zoals Harry Potter.

Beluister de ongecensureerde versie van Roodkapje en het broodje-aap verhaal dat een oorlog ontketende in de Schrijfvis-podcast.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)