In de media

Maart 2023: De grootste kringverjaardag ooit

Wie kent het niet, de Nederlandse kringverjaardag. Blokjes kaas en plakjes leverworst op tafel, ongemakkelijke gesprekken en iedereen feliciteren met de jarige. In Amsterdam is een poging gedaan tot het organiseren van de grootste kringverjaardag door Ivana, die zelf 30 werd, en als protest tégen de kringverjaardag.

De kringverjaardag is een iconisch begrip, al voelt het volgens Ivana vaak gedwongen. Irene Stengs, antropoloog bij het Meertens Instituut, geeft aan dat verjaardagen door Ivana’s generatie al lang niet meer op deze manier gevierd worden: “Over het algemeen zijn verjaardagen inmiddels vaak staande recepties, met hapjes en drankjes op tafel. Dat is heel anders dan in een klassieke kringverjaardagsetting waar blokjes kaas en het bakje zoute stokjes worden rondgegeven.”

Bij een kringverjaardag weet iedereen ten slotte wel wat die kan verwachten. Het zijn allemaal kleine rituelen. Van ‘lang zal ze leven’ zingen tot cadeaus, en van koffie met taart tot de kring die symbolisch voor een afgerond levensjaar staat, het hoort er nou eenmaal bij.

Lees meer over Ivana’s poging op RTL Nieuws.

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0)