In de media

Mei 2023: Is da correct Brabants?

Frank Lammers bezocht voor zijn programma ‘Het Ministerie van Brabantse Zaken’ Kristel Doreleijers op Tilburg University om het Brabants te bespreken. Want het dialect verdwijnt en het is zijn missie om daar iets aan te doen.

Dialecten zijn aan het verdwijnen. Veel jongeren worden niet meer opgevoed met het Brabantse dialect. Dat betekent niet dat jongeren geen Brabants meer spreken, ze proberen het maar maken daarbij fouten. Zo overdrijven jongeren het Brabants waardoor oudere sprekers zullen denken: dit is nep Brabants. Als Frank Lammers meedoet met het onderzoek van Doreleijers gaan ook bij hem de haren overeind staan bij een zin. Er zijn bepaalde regels die volgens zijn taalgevoel werden geschonden. Waarom zo’n fout pijn doet en hoe het Brabants nu aan het veranderen is, daar houdt Doreleijers zich mee bezig tijdens haar promotieonderzoek.

Via de gratis app Brabant+ is de aflevering van ‘Het Ministerie van Brabantse Zaken’ met Kristel Doreleijers te bekijken.