In de media

Juli 2023: Heerlie op Anne-Fleur vakantie MDM

Het nummer Anne-Fleur Vakantie van Roxy Dekker heeft niet alleen veel streams, maar is ook een grote trend geworden. Kristel Doreleijers legt in Neerlandistiek uit waarom Anne-Fleurtaal zo interessant is voor de neerlandistiek.

Het nummer Anne-Fleur Vakantie gaat over de ideale vakantie van Anne-Fleur. Maar wie is Anne-Fleur precies? Mensen die bekend zijn met de studentenwereld herkennen een Anne-Fleur waarschijnlijk wel. Ze draagt korte rokjes, felle kleuren, en het allerbelangrijkste, een haarklip. Niet alleen de stijl van Anne-Fleur is typerend, ook haar taalgebruik valt op. Ze gebruikt korte, catchy uitspraken en is niet vies van een afko (afkorting) hier en daar. Als voorbeelden noemt Doreleijers HDP ‘heerlie de peerlie’, lawa ‘lange wandeling’ en de esma ‘espresso martini’. Ook MDM ‘met de meiden’, hoort in dit rijtje thuis.

Anne-Fleur representeert een type vrouwelijke student en met Anne-Fleurtaal is dat ook voor sociolinguïsten interessant. Taal en cultuur zijn nauw met elkaar verweven in processen van identificatie en betekenisgeving. Door bewust Anne-Fleurtaal te gebruiken, laat je ofwel zien dat je erbij hoort, of je steekt er de draak mee. Je kunt zelf ook een Anne-Fleur zijn zonder zo te heten. “Het persona Anne-Fleur wat op sociale media voorbij komt reflecteert een sociaal type met een bepaalde levensstijl, haar voornaam en taalgebruik helpen bij het markeren daarvan,” zegt Doreleijers. Het totale plaatje van taal, uiterlijk en gedrag helpt bij het neerzetten van een typetje op social media, en dat vormt een schat aan informatie voor taalkundig onderzoek.

Lees het volledige artikel op Neerlandistiek (11 juli 2023).

Beeld: Flickr.com (CC BY-NC 2.0)