In de media

September 2023: Steeds meer coronamonumenten, maar ‘corona-gedenk-dag’ ontbreekt.

Steeds meer plaatsen hebben een coronamonument om die periode te gedenken. De Stentor spreekt met Irene Stengs die de monumenten een goede ontwikkeling vindt. Maar, een “terugkerend ritueel zorgt voor verbondenheid en maakt het monument als het ware levend. Het geeft meer kracht en betekenis.”

In verschillende plaatsen in Overijssel zijn de afgelopen tijd coronamonumenten onthuld. Rituelenonderzoeker Stengs: “Het is een geschikte plek, waar mensen heen kunnen gaan om het verlies van een dierbare te herdenken, bijvoorbeeld op de dag van overlijden.” Een coronamonument voelt als erkenning voor de pijn die ervaren is tijdens de coronaperiode. Lockdowns, de avondklok, thuiswerken en online afspreken met vrienden, de gevolgen van de crisis waren groot. “Het is goed om een plek te hebben die dit verhaal vertelt,” zegt ook Martin Hoondert, universitair hoofddocent Rituele Studies aan Tilburg University. 

Toch werkt een monument volgens Stengs het beste als er ook een collectieve herdenking aan gekoppeld is. Een moment in het jaar waarop de gemeenschap samenkomt. Pas bij het ritueel van samenkomen, krijgt zo’n monument een functie. De coronaperiode is door mensen verschillend ervaren, die moeten een plek krijgen tijdens herdenkingen, vindt ook Hoondert. 

Meer weten over waar coronamonumenten te vinden zijn? Lees het volledige artikel van de Stentor (voor abonnees, 24 september 2023).

Beeld: Henri van der Beek via de Stentor