In de media

December 2023: Interview met documentairemaker over klankkast Meral

Het gebruik van dialect draagt voor ouderen bij aan een gevoel van welbevinden, blijkt uit eerder onderzoek van Leonie Cornips en Jolien Makkinga. Hiertoe werden meerdere klankkasten ontwikkeld voor ouderen in verzorgingstehuizen. Nieuw is de Turkstalige variant: Meral.

Op 1Twente is een interview te vinden met Lubert Priems, een Brabantse documentairemaker, die vindt dat we in de ouderenzorg veel meer aandacht moeten hebben voor taal: “Iemands moerstaal is ongelofelijk belangrijk voor het creëren van een thuisgevoel.” Priems vertelt dat Cornips en Makkinga naar verzorgingshuizen zijn gegaan en hebben gekeken naar de rol van taal in de ouderenzorg. Die rol blijkt ontzettend groot te zijn.

Meral staat nog tot half januari in Hengelo. Daarna verhuist de klankkast naar Almelo, om vervolgens heel Nederland door te gaan. Priems hoopt dat het initiatief de ogen van zorginstellingen en andere betrokken partijen opent en dat ze meer gaan doen met taal in de ouderenzorg.

Bekijk het interview op 1Twente (11 december 2023).