In de media

Januari 2024: Westlandse mentaliteit minder uniek dan het lijkt

Hard werken in de kassen, ’s avonds een paar biertjes en vriendschappen voor het leven: er heerst traditiegetrouw veel saamhorigheid in het Westland. Irene Stengs bespreekt met Omroep West dat deze mentaliteit helemaal niet zo uniek is in Nederland.

De gemeenteraad van het Westland gaf half januari aan de spreidingswet, waarmee asielzoekers eerlijker over het land verdeeld moeten worden, niet te willen uitvoeren. Gustaaf van Gaalen, bedrijfsvoerder van het Westlands Museum in Honselersdijk: “We zijn inderdaad nogal zelfstandig en redden ons wel. Dat gevoel zit er een beetje in. En dat impliceert ook dat wij de overheid hier niet al te veel nodig hebben, we organiseren onze zaakjes zelf wel.” Van Gaalen noemt als mogelijke oorzaken het hechte netwerk van vrijwilligers en het verenigingsleven, maar ook de geschiedenis van de tuinbouw.

Lokaal vs. Randstad

Volgens Irene Stengs is dit niet iets dat alleen in het Westland voorkomt. “Het is niet iets specifiek Westlands hoor. Er zijn veel meer gemeenten waar zo’n sentiment heerst van: we doen het zelf wel, wij zijn eigengereid en dit is nou eenmaal wie wij zijn.” Als ander voorbeeld noemt ze het Brabantse Steenbergen. Dit past volgens haar bij de politiek-culturele wind die er momenteel waait. Het lokale kent hierbij een meerwaarde ten opzichte van de randstad en de politiek in Den Haag. Maar zo’n zwart-wit onderscheid tussen stad en platteland is in het geval van het Westland in haar ogen niet helemaal op zijn plek. “Het Westland is wel een tuinbouwgebied, maar niet echt platteland. Meer een industrieel gebied met enorme kassen en technieken. Dat nostalgische, authentiek agrarische beeld dat wordt opgeroepen ter onderscheiding van de stad, klopt niet.”

200 km/u op de snelweg?

Stengs vindt niet dat de lokale eigengereidheid van de Westlanders gebruikt kan worden om allerlei overheidsregels aan hun laars te lappen. “Ik wil toch nog wel even iets zeggen over die vermeende dwangwet, zoals de PVV hem noemt. Hoezo dwang? Elke wet is toch dwingend. Je kunt toch ook niet zeggen: ach, hier in het Westland rijden wij lekker 200 op de snelweg, want zo doen we dat hier?” Daar voegt ze nog aan toe dat het lokale van het Westland wordt gebruikt om de politiek verwijten te maken: “Soms is wantrouwen terecht, denk maar aan de toeslagenaffaire. Maar hier? Doet de lokale eigenheid van het Westland er dan meer toe dan die van Ter Apel?”

Lees het hele artikel op de website van Omroep West (24 januari 2024).

Westlandse kassen
Beeld: Flickr.com (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)