In de media

Februari 2024: Wat kunnen we leren van de lichaamstaal van dieren?

In de National Geographic van februari spreekt dierentaalonderzoeker en taalkundige Leonie Cornips over alle non-verbale informatie die óók bij ons taalvermogen hoort. Hoe zit dat bij dieren en wat kunnen we van hen leren?

Wat kunnen we leren van de lichaamstaal van dieren? Met die vraag kwam National Geographic bij Leonie Cornips terecht. Cornips ontrafelde de taal van koeien door geluiden te koppelen aan de lichaamstaal en positie van het dier en de sociale context van het gedrag.

“Onderzoekers, dierentuinen en opvangcentra proberen terecht zo min mogelijk invloed uit te oefenen op de dieren. Maar de ingrijpende tol van de omstandigheden waarvan we bij dieren soms een glimp kunnen opvangen, spreekt tot de verbeelding. Hoe en waar we opgroeien is duidelijk niet alleen cruciaal voor de evolutie van taal, maar is dat ook voor de ontwikkeling van elk kind tot een sociale, taalvaardige volwassene.” Ongeacht of we spreken van een mensenkind, of een kind van dieren.

Artikel alleen te lezen in de National Geographic (februari 2024).

Leonie Cornips met Piet, foto: Henk van de Ven