7 februari 2024

NeusWijzer en Staat & Slavernij genomineerd voor Kleio Klasseprijs!

De VGN Kleio Klasseprijs wordt uitgereikt aan het beste geschiedenisboek wat onmisbaar is in de klas. Welk boek gebruiken docenten geschiedenis voor smeuïge anekdotes, een goed geschiedkundig overzicht, of sterke conclusies? U mag kiezen welk boek de prijs mag winnen!

De VGN (Vereniging van docenten in geschiedenis en staatsinrichting in Nederland) komt op voor de belangen van leden van het vak geschiedenis. De redactie heeft vier boeken genomineerd die afgelopen jaar verschenen zijn. U kan stemmen op maar liefst twee boeken van het Meertens Instituut!

De NeusWijzer. Geuratlas van de Lage Landen bespreekt de Nederlandse geschiedenis aan de hand van geuren. Geuren hebben en geven betekenis. Geuren zijn een toevoeging voor de geschiedenisles om leerlingen kennis te laten maken met het geurerfgoed van een bepaalde tijd. Met vanuit het Meertens Instituut bijdragen van Inger LeemansSophie ElpersJos SwanenbergJeroen van CraenenbroeckLeonie Cornips en Marieke van Erp.

Daarnaast is Staat & slavernij ook kanshebber op de Kleio Klasseprijs! Hoe was de Nederlandse staat betrokken bij het koloniale slavernijverleden? De impact en de doorwerking van het koloniale verleden wordt besproken door onder andere Markus Balkenhol van het Meertens Instituut, en biedt een handvat om de diverse aspecten van het slavernijverleden aan leerlingen mee te geven.

Stem nu via VGN Kleio!