In de media

Mei 2024: Koeien praten volop!

Een loei is een loei, zou je denken. Maar dat blijkt toch net even anders te zijn. Taalkundige Leonie Cornips doet al zes jaar lang onderzoek naar koeientaal. Wat blijkt? Koeien brengen hun behoeftes duidelijk onder woorden. RTL Nieuws en Omroep Zeeland wijden een artikel aan haar onderzoek.

Cornips doet onderzoek naar de manier waarop koeien loeien en hun lichaam bewegen als ze bijvoorbeeld de boer groeten of hun kalf kwijt zijn. “Wat we vaak vergeten bij mensen is dat taal ook lichaamshouding omvat. Je kunt iets zeggen, maar je gezichtsuitdrukking kan het tegenovergestelde communiceren. Datzelfde geldt voor koeien.” Met een brommend binnensmonds geluid begroeten de koeien de boer bij binnenkomst in de stal. “Koeien kunnen een gesprek heel goed openen”, vertelt Cornips. “Wanneer ze de oren zijwaarts hebben en oogcontact maken, gaan ze een gesprek met je aan.” De non-verbale communicatie bij koeien is dus even belangrijk als het loeien.

Koeien zijn overigens niet de enige dieren die met mensen communiceren. Veel gezelschapsdieren zoals honden, katten en vogels doen het regelmatig. Maar ook wilde dieren zoals kangoeroes en gorilla’s hebben aangetoond dit te kunnen. Bij Omroep Zeeland stellen ze de vraag of Zeeuwse koeien ook in dialect loeien. Cornips weet dat niet: “Ik kijk echt op stalniveau, dus niet op provincieniveau. In iedere stal maken koeien andere geluiden want iedere boer heeft andere relaties met de koeien. Dat zorgt ook voor expressies van de koeien die specifiek per stal verschillen.”

De onderzoekster hoopt met haar onderzoek boeren te helpen om de behoeftes van de koeien beter aan te voelen. “Dus als ze honger hebben of bijvoorbeeld gemolken willen worden.” Het onderzoek naar koeientaal is nog niet afgerond. De komende drie jaar praat Cornips gewoon verder met de koeien.

Lees het hele artikel van RTL Nieuws (15 mei 2024) en Omroep Zeeland (6 mei 2024).