Publicatiedatum: 1 april 2015

KNAW-lezing door Valdimar Hafstein

Een KNAW-lezing met Valdimar Hafstein, KNAW Visiting Professor bij het Meertens Instituut. Auteursrecht en volkscultuur, hoe zit dat eigenlijk? Hoe kan een traditioneel slaapliedje opeens auteursrechtelijk beschermd zijn? Van wie is Assepoester? En wat zouden de gebroeders Grimm ervan vinden? In deze lezing werpt Valdimar Hafstein vanuit een historisch perspectief enig licht op het ontstaan van dit soort onmogelijke vraagstukken.

In 1844 beschuldigde H.C. Andersen de gebroeders Grimm ervan dat ze het sprookje van de prinses op de erwt van hem hadden gestolen. Het feit dat Andersen dit sprookje zelf elders aan de mondelinge overlevering toeschrijft (hij had het als kind horen vertellen), lijkt geen belemmering om toch door anderen van hem gestolen te kunnen worden. Bizar? Eigenlijk is het geen uitzonderlijk verhaal. Bij de Verenigde Naties werkt momenteel zelfs een speciale commissie aan een internationaal verdrag dat regels moet stellen voor de ‘toe-eigening’ van traditionele cultuur en traditionele kennis op het gebied van muziek, geneeskunde en beeldende en verbale kunst.

KNAW Visiting Professor Hafstein gaat in zijn lezing onder meer in op de tweedeling auteurschap en traditie, die bepalend is voor de heersende opvatting van creativiteit. Hoe kunnen we ons los maken van deze opvatting? Wat voor alternatieven voor ‘creative agency’ en auteursrecht zijn er?

In het digitale tijdperk is een dergelijke bevrijding en verbeelding hard nodig, aldus Hafstein, omdat creativiteit vastzit in indelingen uit een ander tijdperk en gebukt gaat onder het gewicht van 19e-eeuwse romantische idealen van de auteur.

De voertaal tijdens deze bijeenkomst is Engels.

Aanmelden

Toegang is gratis, maar uw aanmelding is verplicht. U kunt zich voor de lezing aanmelden via het aanmeldformulier.