Ibañez Martín, dr. R. (Rebeca)

Senior onderzoeker etnologie
E-mail:
rebeca.ibanezmartin@meertens.knaw.nl
Telefoon:
020 462 85 43

Biografie

Dr. Rebeca Ibáñez Martín studeerde geschiedenis en antropologie aan de Universiteit van Madrid. Ze behaalde haar PhD in wetenschapsfilosofie cum laude aan de Universiteit van Salamanca in 2014, waarna ze als postdoctoraal onderzoeker werkte bij de afdeling antropologie van de Universiteit van Amsterdam. In 2017 kreeg ze de NWO-MVI Verantwoordelijke Innovatiebeurs toegekend voor het project “Normativities of waste water treatment: Putting micro-algae to work in Ecovillage Boekel”, geleid door Annemarie Mol. Binnen dit project bestuurde Ibáñez Martín het ontwerp en de implementatie van een experimenteel herstelsysteem voor afvalwater, ontwikkeld door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). In 2019 werd Ibáñez Martín aangesteld bij het Meertens Instituut, waar ze een thematische onderzoekslijn leidt gericht op antropologie van voedsel, lichaam en welzijn. In 2022 werd ze benoemd tot senior onderzoeker. In 2023 kreeg ze een prestigieuze ERC-beurs toegekend voor haar onderzoeksproject VITALGREENHOUSE, dat zich richt op etnografisch onderzoek naar duurzaamheidstransitities in tuinbouwkassen in Nederland en Spanje.

Verder is Ibáñez Martín leidinggevende en docent bij de master medische antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2023 kreeg ze de Aspasia premie toegekend en werd gepromoot tot Universiteit hoofddocent. Met collega’s uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen werkt ze aan het project “A Planetary Food Commons for Healthy and Sustainable Diets”, toegekend door het “Gezonde Toekomst” Strategisch Plan van de UvA (2023). Ook kreeg ze in 2020 een kleine subsidie van het Amsterdam Centrum voor Stedelijke Studies (CUS) om voorbereidend veldwerk te doen in broeikassen.

Publicaties

2023

Efstathiou, S. & Ibáñez Martín, R. (2023). For the love of meat: A conversation. Consumption and Society, 2(2), 300-312. https://doi.org/10.1332/YIVS3129

2022

Ibáñez Martín, R. & Mol, A. (2022). Joaquín les gusta: On Gut-Level Love for a Lamb of the House. Ethnos. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/00141844.2022.2052926

2021

van Erp, M. Reynolds, C. Maynard, D. Starke, A. Ibáñez Martín, R. Andres, F. Leite, M. C. A. Alvarez de Toledo, D. Schmidt Rivera, X. Trattner, C. Brewer, S. Adriano Martins, C. Kluczkovski, A. Frankowska, A. Bridle, S. Levy, R. B. Rauber, F. Tereza da Silva, J. & Bosma, U. (2021). Using Natural Language Processing and Artificial Intelligence to Explore the Nutrition and Sustainability of Recipes and Food. Frontiers in Artificial Intelligence, 3, Article 621577. https://doi.org/10.3389/frai.2020.621577

2020

Driessen, A. & Ibáñez Martín, R. (2020). Attending to difference: enacting individuals in food provision for residents with dementia. Sociology of Health and Illness, 42(2), 247-261. https://doi.org/10.1111/1467-9566.13004

2019

Smits, F. & Ibanez Martin, R. (2019). Rethinking the village in the Anthropocene: ‘the village’ as a site for innovation. Etnofoor, 31(2), 67-85.
Deborah, H. Ibanez Martin, R. S, K. Sakoun, R. K, S. Yates Doeer, E. & Göttke, F. (2019). The ethnographic fact: a discussion of ethics in anthropological fieldwork. Somatosphere.
Laurent, J. & Ibanez Martin, R. (2019). Voor onze shit zorgen. Wijsgerig Perspectief, 59(2), 32-42.

2018

2023

Brouwer, J. van Renswoude, I. van Erp, M. Hendriksen, M. Ibáñez Martín, R. & Leonhard, O. (2023). Inleiding. In J. Brouwer, M. van Erp, M. Hendriksen, R. Ibáñez Martín, O. Leonhard, & I. van Renswoude (Eds.), Wat schaft de pot?: Eetcultuur in Nederland door de jaren heen Uitgeverij Sterck & De Vreese.
Ibáñez Martín, R. & van Erp, M. (2023). Van persoonlijke gezondheid naar ‘planetary health’. In J. Brouwer, M. van Erp, M. Hendriksen, R. Ibanez Martin, O. Leonhard, & I. van Renswoude (Eds.), Wat schaft de pot?: Eetcultuur in Nederland door de jaren heen (pp. 101-112). Uitgeverij Sterck & De Vreese.

2023

Barua, M. Ibáñez Martín, R. & Achtnich, M. (2023). Introduction, Plantationocene: Theorizing the Contemporary. Cultural Anthropology. https://culanth.org/fieldsights/introduction-plantationocene

2023

Brouwer, J. van Renswoude, I. van Erp, M. Leonhard, O. Hendriksen, M. & Ibáñez Martín, R. (Eds.) (2023). Wat schaft de pot? Eetcultuur in Nederland door de jaren heen. Uitgeverij Sterck & De Vreese.