Ibañez Martín, dr. R. (Rebeca)

Senior onderzoeker etnologie
E-mail:
rebeca.ibanezmartin@meertens.knaw.nl
Telefoon:
020 462 85 43

Biografie

Dr. Rebeca Ibáñez Martín is een antropoloog gespecialiseerd in kritische voedselstudies, milieuantropologie en sociale wetenschapsstudies (STS). Ze studeerde geschiedenis en antropologie aan de Complutense Universiteit van Madrid en voltooide haar master in feministische kritische theorie (Complutense Universiteit) en sociale wetenschapsstudies (Universiteit van Oviedo). Ze behaalde haar PhD in wetenschapsfilosofie cum laude aan de Universiteit van Salamanca in 2014, waar haar proefschrift werd bekroond met de jaarlijkse universiteitsprijs voor Geesteswetenschappen en Kunsten.

Voor haar postdoctoraal onderzoek werkte ze op de afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam met Prof. Annemarie Mol in het kader van het ERC-gefinancierde project “The Eating Body in Western Theory and Practice”. In 2017 ontving ze een NWO-MVI Responsible Innovation grant voor het project “Normativities of waste water treatment: Putting micro-algae to work in Ecovillage Boekel”, onder leiding van Annemarie Mol. Voor dit project bestudeerde Ibáñez Martín het ontwerp en de implementatie van een experimenteel systeem voor de terugwinning van voedingsstoffen uit afvalwater, ontwikkeld bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).

In januari 2019 werd Ibáñez Martín aangesteld bij de afdeling Etnologie van het Meertens Instituut (HuC-KNAW), waar ze een thematische lijn leidt over antropologie van voedsel, lichaam en welzijn. In 2022 werd ze benoemd tot senior wetenschapper en in 2023 promoveerde ze tot universitair hoofddocent (UHD2) na het ontvangen van de Aspasia-premie.

Ibáñez Martín is supervisor en docent in de master Medische Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze ontwikkelt verschillende voedsel en landbouw gerelateerde projecten met collega’s uit de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, waaronder “A Planetary Food Commons for Healthy and Sustainable Diets” (bekroond door het “Gezonde Toekomst” Strategisch Plan van de UvA in 2023) en “Raw Earth Agriculture: Supply Chain Criticism and the Political Cartographies of Food” met dr. Jeff Diamanti (toegekend door The Decolonial Futures Research Priority Area, UvA). In 2024 ontving ze een ERC Starting Grant voor “VITALGREENHOUSE: Greenhouses as Vital Landscapes: Sustainability, Relationality, and the Future of Food.” Daarin analyseert ze duurzaamheidstransities in Europese tuinbouwkassen, met een focus op mobiliteit, in het bijzonder de circulatie van niet-mensen als medewerkers of plagen (ongedierte) en technologische interventies en innovaties.

Ze heeft fellowships gehad bij het Amsterdam Centre for Urban Studies (CUS, 2020-2021) met het project “Greenhouse Futures: an ethnography of a complex socio-ecological system” en bij het Amsterdam Center of European Studies (ACES, 2021-2022) met “Human and Non-Human Mobilities in Dutch and Spanish horticultural greenhouses”. Eerder in haar carrière was ze visiting fellow aan de Universiteit van Aarhus (2010) en de Universiteit van Californië Davis (2008-2009).

Publicaties

2023

Efstathiou, S. & Ibáñez Martín, R. (2023). For the love of meat: A conversation. Consumption and Society, 2(2), 300-312. https://doi.org/10.1332/YIVS3129

2022

Ibáñez Martín, R. & Mol, A. (2022). Joaquín les gusta: On Gut-Level Love for a Lamb of the House. Ethnos. Advance online publication. https://doi.org/10.1080/00141844.2022.2052926

2021

van Erp, M. Reynolds, C. Maynard, D. Starke, A. Ibáñez Martín, R. Andres, F. Leite, M. C. A. Alvarez de Toledo, D. Schmidt Rivera, X. Trattner, C. Brewer, S. Adriano Martins, C. Kluczkovski, A. Frankowska, A. Bridle, S. Levy, R. B. Rauber, F. Tereza da Silva, J. & Bosma, U. (2021). Using Natural Language Processing and Artificial Intelligence to Explore the Nutrition and Sustainability of Recipes and Food. Frontiers in Artificial Intelligence, 3, Article 621577. https://doi.org/10.3389/frai.2020.621577

2020

Driessen, A. & Ibáñez Martín, R. (2020). Attending to difference: enacting individuals in food provision for residents with dementia. Sociology of Health and Illness, 42(2), 247-261. https://doi.org/10.1111/1467-9566.13004

2019

Smits, F. & Ibanez Martin, R. (2019). Rethinking the village in the Anthropocene: ‘the village’ as a site for innovation. Etnofoor, 31(2), 67-85.
Deborah, H. Ibanez Martin, R. S, K. Sakoun, R. K, S. Yates Doeer, E. & Göttke, F. (2019). The ethnographic fact: a discussion of ethics in anthropological fieldwork. Somatosphere.
Laurent, J. & Ibanez Martin, R. (2019). Voor onze shit zorgen. Wijsgerig Perspectief, 59(2), 32-42.

2018

2023

Brouwer, J. van Renswoude, I. van Erp, M. Hendriksen, M. Ibáñez Martín, R. & Leonhard, O. (2023). Inleiding. In J. Brouwer, M. van Erp, M. Hendriksen, R. Ibáñez Martín, O. Leonhard, & I. van Renswoude (Eds.), Wat schaft de pot?: Eetcultuur in Nederland door de jaren heen Uitgeverij Sterck & De Vreese.
Ibáñez Martín, R. & van Erp, M. (2023). Van persoonlijke gezondheid naar ‘planetary health’. In J. Brouwer, M. van Erp, M. Hendriksen, R. Ibanez Martin, O. Leonhard, & I. van Renswoude (Eds.), Wat schaft de pot?: Eetcultuur in Nederland door de jaren heen (pp. 101-112). Uitgeverij Sterck & De Vreese.

2023

Barua, M. Ibáñez Martín, R. & Achtnich, M. (2023). Introduction, Plantationocene: Theorizing the Contemporary. Cultural Anthropology. https://culanth.org/fieldsights/introduction-plantationocene

2023

Brouwer, J. van Renswoude, I. van Erp, M. Leonhard, O. Hendriksen, M. & Ibáñez Martín, R. (Eds.) (2023). Wat schaft de pot? Eetcultuur in Nederland door de jaren heen. Uitgeverij Sterck & De Vreese.