23 mei 2014

Dam Jaarsma wandelroute

Ter gelegenheid van het 100ste jubileumjaar van Adam Aukes Jaarsma (1914-1991), de grootste verhalenverzamelaar die Nederland ooit kende, heeft het Meertens Instituut een wandelroute uitgezet in het Friese Oostermeer.

In de vijftien jaar die Jaarsma vooral in de omgeving van Oostermeer, zijn geboorte- en woonplaats, op pad ging tekende hij 16867 sagen, moppen, sprookjes en andere verhalen op voor het Meertens Instituut. Deze verhalen zijn terug te vinden in de Volksverhalenbank van het instituut. Enkele verhalen met achtergrondinformatie zijn opgenomen in de wandeling.

Het Meertens Instituut is betrokken bij enkele evenementen van de Stichting 100 Jaar Dam Jaarsma. Zo schreef Theo Meder voor het boek Mearkes út 'e Wâlden een inleiding over het werk van Dam Jaarsma voor het Meertens Instituut.

Verder staan verhalenverzamelaar Dam Jaarsma en liedverzamelaar Ate Doornbosch centraal in het Meertens ErfgoedLab, onderdeel van de tentoonstelling Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur (24 juni t/m 5 oktober 2014) bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Wandelroute in het Fries (pdf)
Wandelroute in het Nederlands (pdf)

Links

Dam Jaarsma: Nederlands grootste verhalenverzamelaar (bron: Nieuwsbrief Meertens Instituut, mei 2014)

Nederlandse Volksverhalenbank

Stichting 100 jaar Dam Jaarsma

Bijzonder Collecties, Universiteit van Amsterdam