skip to main content

Maart 2018: Tweetalige Limburgse kinderen zijn beter in spelling

Kinderen die Limburgs en Nederlands praten, zijn beter in spelling dan kinderen die alleen met Nederlands opgroeien. Dat blijkt uit onderzoek van Romy Roumans. Zij is student taalwetenschappen aan de Radboud Universiteit en stagiair van Leonie Cornips van het Meertens Instituut. 

De aanleiding voor het onderzoek waren veelgehoorde vooroordelen van ouders om hun kinderen niet in dialect op te voeden, omdat dat ten koste zou gaan van de Nederlandse taalvaardigheid. Uit het onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. Tweetalige Limburgse kinderen presteren hetzelfde of zelfs beter dan eentalige Limburgse kinderen. Roumans beschrijft haar onderzoek op Neerlandistiek.nl. Ze was te gast bij radio Limburg om over haar onderzoek te vertellen. Op hun website staat een nieuwsartikel met enkele radiofragmenten

Lees ook over eerder onderzoek van het Meertens Instituut naar tweetalige Limburgse kinderen.