skip to main content

Mei 2023: Stoppen met stopwoorden

Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met stopwoorden? Wat is hun functie eigenlijk? Meertens-onderzoeker Ton van der Wouden sprak erover in RTL Editie NL.

Q-music dj’s mogen een week lang niet het woord ‘misschien’ zeggen. Dat woord werd gekozen nadat een programma met kunstmatige intelligentie naar hun uitzendingen had geluisterd. De meest gebruikte woorden bleken bijvoorbeeld, precies en misschien. De luisteraars kozen ‘misschien’ als eerste woord dat deze week níét mag worden gezegd.

Ton van der Wouden, onderzoeker variatielinguïstiek bij het Meertens Instituut, legt uit waarom we die woorden gebruiken. “Ik heb ze weleens smeermiddelen van de taal genoemd. We gebruiken ze om de onderlinge verstandhoudingen te regelen.”

Bekijk het item hier, vanaf ongeveer 10 min. 20, terug op de RTL Nieuws-website.

Beeld: Flickr.com (CC BY-ND 2.0)