In de media

Mei 2024: Communiceren met dieren

Communiceren met mensen is soms al een uitdaging, laat staan met dieren. De communicatie tussen mens en dier is precies waar Marjo van Koppen onderzoek naar doet. Als hoogleraar Variatielinguïstiek richt ze zicht vooral op katten en koeien. In De Nieuws BV legt ze uit waarom het belangrijk is dat we dieren gaan begrijpen.

Waar mensen met hun vingers dingen kunnen aanwijzen, gaat dat bij katten een stuk lastiger. “Als wij onze handen vol hebben dan kunnen we dingen aanwijzen met onze kin of blikrichting. Katten wijzen ook dingen aan met hun blikrichting. Opvallend is dat katten ook met hun oren draaien naar wat ze willen hebben. We hebben nog niet kunnen bewijzen dat het wijzen is, maar we vermoeden het sterk”, zegt Van Koppen. Om een kat te kunnen begrijpen is de context essentieel en zelfs dan is het erg situatiegebonden, want mensen die samenleven met de kat weten beter wat de kat wil communiceren.

Het is belangrijk dat we dieren leren begrijpen, zegt Van Koppen. “We beginnen ons steeds meer te realiseren dat we niet boven maar tussen de dieren staan.” Met dit onderzoek hoopt Van Koppen te bereiken dat we dieren beter gaan begrijpen en gaan zien als sprekers. “Voor huisdieren, maar zeker ook voor dieren die gebruikt worden als product.”

Luister het fragment terug van De Nieuws BV (20 mei 2024).