Publicatiedatum: 25 januari 2023

13 april 2023: KNHG-Voorjaarscongres 2023 – Ruiken. Proeven. Doen.

Op donderdag 13 april 2023 organiseert het KNHG in samenwerking met het Meertens Instituut en NL-Lab het Voorjaarscongres getiteld Ruiken. Proeven. Doen. Historisch onderzoek met je zintuigen. Met onder anderen Inger Leemans (interim directeur Meertens Instituut, onderzoeker Meertens; NL-Lab) en Marieke Hendriksen (interim hoofd NL-Lab).

Beeld: via KNHG

Wat: Voorjaarscongres Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG), i.s.m. Meertens Instituut en NL-Lab
Wanneer: 13 april 2023, 09.30 uur-18.00 uur
Waar: Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem

Historisch onderzoek met de zintuigen

Lang was geschiedschrijving een vak dat zich uitsluitend met geschreven bronnen bezighield. Objecten waren voor kunsthistorici en archeologen. In de afgelopen decennia is dat ingrijpend veranderd. Vandaag de dag gebruiken historici ook beelden, objecten, digitale methoden en zelfs reconstructies en andere zogenaamde performatieve methoden om het verleden beter te begrijpen.

Maar wat betekent dit in de praktijk? Voor welke historische vragen zijn deze methoden van nut, en voor welke niet? En moeten deze methoden onderdeel worden van het geschiedenisonderwijs? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het KNHG-Voorjaarscongres 2023 in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Bovendien krijgen deelnemers de kans om zelf historisch onderzoek met hun zintuigen te doen. Tijdens drie workshoprondes kunnen deelnemers kiezen uit acht verschillende hands-on sessies waar de geschiedenis niet alleen gereconstrueerd wordt, maar ook zintuigelijk beleefd door te ruiken, voelen, proeven en doen.

Het KNHG-Voorjaarscongres wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Dr. C. Louise Thijssen-Schoute Stichting en het Belgisch-Nederlands genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis Gewina.

Aanmelden

Aanmelden kan via de KNHG-website. Hier vind je ook het volledige programma van het congres.

Let op: Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding en aan sommige workshops kan slechts een beperkt aantal deelnemers meedoen. Daarvoor geldt: vol is vol.